Λίγα λόγια για το γυαλί

Το γυαλί είναι ένα υλικό το οποίο έχει μεγάλη μηχανική αντοχή, πολύ μεγάλη ελαστικότητα και πολλά περιθώρια στο φάσμα της γεωμετρικής μη-γραμμικής θεώρησης. Έχει όμως το πολύ μεγάλο ελάττωμα –τον εφιάλτη κάθε μηχανικού–  της άμεσης κατάρρευσης όταν υπερβεί τα όρια της αντοχής του.

Αυτή η αρνητική –ίσως και γοητευτική– ιδιότητα είναι ο λόγος που ασχολούμαστε από το 1985 ερευνητικά με το γυαλί και με την μη γραμμική ανάλυση κατασκευών γενικότερα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε μία απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο του γυαλιού, και σε συνδυασμό με την μοναδική αισθητική που προσφέρει  έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Η εταιρεία μας έχει ως βασικό αντικείμενο τις γυάλινες κατασκευές. Η έλλειψη ενός προτύπου στον χώρο του γυαλιού (BS, DIN, ή EN) απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα από μηχανικούς και κατασκευαστές. Από τον Οκτώβριο του 2011 έχει μπει σε εφαρμογή το πρότυπο DIN 18008 και είναι η πρώτη φορά που οι μηχανικοί έχουν έναν οδηγό για την μελέτη και εφαρμογή  του γυαλιού.

Η «εφηβική» κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όσον αφορά το glass engineering και την εφαρμογή γενικών αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών προτύπων, οδήγησε την εταιρεία μας να στελεχωθεί με μηχανικούς που αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα του υλικού. Μοντέρνα λογισμικά μας βοηθούν να διαχειριστούμε σύνθετες μελέτες σχετικά με τις γυάλινες κατασκευές, άρτια και σε εύλογο χρόνο.

Οι μηχανικοί μας παρακολουθούν σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη με στόχο την εκπόνηση  τεχνικά σύγχρονων μελετών. Παράλληλα το κατασκευαστικό τμήμα έχει στελεχωθεί με τεχνικούς με πολυετή εμπειρία στις γυάλινες κατασκευές. Θεωρούμε την αρχιτεκτονική ιδέα τον πυρήνα κάθε κατασκευής. Ως μηχανικοί πρέπει να συμβουλεύουμε τεχνικά για τις δυνατότητες και τα όρια κάθε υλικού, πρέπει όμως να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την αρχιτεκτονική ιδέα  στο έπακρο.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με γνώση και υπευθυνότητα!

Dipl.-Ing.
Ι. Καραγιάννης

© Copyright 2017 Karagiannis Engineering & Construction | Τηλ.: 210 9355980 - Fax: 210 9355665 - Κιν.: 6936 080800 - Ε-mail: info@karagiannis-kec.com